Meslekte 33 yılı geride bırakan Hediye Korkut, çalışma azmi ve sevgisine eklenen deneyimleriyle sektörde başarılı işlere imza atıyor. Turizm sektöründe en büyük sorunun kalifiye personel temini olduğuna dikkat çeken Korkut, “Her geçen gün artan yatak kapasitelerine paralel olarak sektör daha fazla kalifiye işgücüne ihtiyaç duyuyor, fakat personel arzı aynı hızda büyümüyor. Bu da doğal olarak kalifiye personel konusunda sıkıntı yaşanmasına neden oluyor.” diyor.
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Hediye Orkut: Konya Bozkır doğumluyum. Yirmi beş yıldır devam eden bir evliliğim, 24 yaşında bir kızım ve 14 yaşında bir oğlum var. İlk, orta ve lise eğitimimi Bozkır’da tamamladım. Ankara’da aldığım turizm eğitimimin ardından Antalya’ya geldim ve yaklaşık 33 yıldır devam eden otelcilik macerama başlamış oldum.
Housekeeper serüveniniz nasıl başladı, anlatır mısınız? Bu mesleği seçmeye nasıl karar verdiniz?
Bu mesleğe girmek çok planlı bir tercih değildi, hatta tesadüf eseri oldu dahi diyebilirim. Seksenli yılların ikinci yarısında turizm, ülkemiz için çok yeni bir olguydu ve ben de herkes gibi bu konuda çok bilgili değildim. Bir yakınımızın bilgilendirmesiyle Ankara’da başlayacak olan turizm eğitiminden
haberim oldu. Kısa bir araştırma neticesinde bu işin benim yapıma, karakterime uygun olabileceğine kanaat getirdim ve o yıllarda radikal bir karar sayılabilecek bir hareketle Bozkır’dan Ankara’ya giderek bu eğitimi almaya karar verdim.
Mesleğiniz ile ilgili eğitim aldınız mı? Meslek içi eğitim adına neler yapıyorsunuz?
Turizm ve HK konusunda ilk eğitimimi Ankara Turizm Eğitim Merkezi’nde (TUREM) aldım. Daha sonra ise sektörde görev aldığım tesislerde turizm, otelcilik ve HK özelinde pek çok kişi ve kuruluştan çok sayıda eğitim alma şansım oldu. Bizim turizme başladığımız dönemlerde eğitime
ayrı bir önem veriliyor olması, bu konuda benim şansım oldu diyebilirim. Böyle bir ekolden gelmem dolayısıyla ben de birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarımın gerek iş başı eğitimlerine, gerekse dış kaynaklı profesyonel eğitim programlarına aksatmadan katılımlarını sağlamaya azami özen gösteriyorum.
Çalışmakta oldunuz otel hakkında bilgi verir misiniz?
Şu an Executive Housekeeper olarak çalışmakta olduğum Susesi Luxury Hotel’de 11. sezonumu tamamlamış bulunuyorum. Bu sürenin, bölgenin ve turizmin dinamiklerini göz önüne aldığınızda hiç de azımsanacak bir zaman dilimi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Görev yaptığım tesis farklı kategorilerde 605 odası, villaları, 130.000 metrekareyi aşan alanı ve tesise bağlı futbol sahalarının yer aldığı spor kompleksi ile bölgenin ve Antalya’nın önde gelen tesisleri arasında yer almaktadır. Ben de bu tesiste uzun süredir görev yapmaktan dolayı son derece mutluyum, gururluyum.
Housekeeper olmanın avantajları dezavantajları nelerdir?
İşim dolayısıyla tüm tesisin genel düzeni ve temizliğinden sorumlu olmak, bana ayrı bir heyecan ve çalışma arzusu veriyor. Ancak bu durumun en ufak bir hatayı veya gözden kaçabilecek bir detayı kabul etmeyecek olması da bir dezavantaj olarak görülebilir. Departmanımızın operasyon alanının tamamen göz önünde ve personelimizin misafirlerle her an direkt iletişim halinde olması da bir diğer hassas nokta olarak değerlendirilebilir.
Sizce iyi bir housekeeperın sahip olması gereken özellikler nelerdir?
İyi bir housekeeper için olmazsa olmaz gerek şartı bu işi severek yapmasıdır. Operasyonel olarak zaten son derece zor olan ve gün geçtikçe de şartları ağırlaşan bu mesleği sevmeden yapmanız mümkün değildir. Ayrıca titiz, dikkatli ve insani ilişkileri kuvvetli bir yapınızın olması çok önemlidir.
Housekeeping departmanının daha iyi noktalara gelmesi, için neler yapılabilir? Geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm housekeeper arkadaşlarımın da katılacağı gibi, en büyük sorunumuz kalifiye personel teminidir. Bugün bölgemizin tamamında bu sorun yoğun bir şekilde hissedilmekte ve tüm departmanlarda bu sıkıntı neredeyse günlük operasyonları etkiler boyutlara ulaşmış durumdadır. Bizler Belek bölgesi olarak merkeze daha uzak bölgelerdeki arkadaşlarımıza göre daha şanslıyız belki… Fakat bu gerçekten çok önemli bir problem. Ülke olarak gerek yeni açılan tesislerin fiziki yapıları ile, gerek devamlı olarak geliştirilen konsept içerikleriyle bölge turizmi sürekli gelişiyor, ancak maalesef aynı şeyi personel standartları için söylememiz mümkün değil. Her geçen gün artan yatak kapasitelerine paralel olarak sektör daha fazla kalifiye işgücüne ihtiyaç duyuyor, fakat
personel arzı aynı hızda büyümüyor. Bu da doğal olarak kalifiye personel konusunda sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Söylediğim gibi biz Belek olarak diğer bölgelere oranla bu konuda daha şanslıyız. Gerek Antalya’dan, gerekse Serik’ten personel temin edebiliyoruz. Temin ettiğimiz personeli ise düzenli olarak verdiğimiz işbaşı eğitimleri ve dışarıdan temin ettiğimiz profesyonel eğitim programları ile en kısa sürede istediğimiz standartlara yükseltmeyi hedefliyoruz. Ulaştığımız misafir memnuniyeti oranlarına bakacak olursak bu konuda oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz sanırım. Ancak HK departmanı operasyonunun etkin ve başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için kalifiye personel sorununun çözümü sadece departmana veya tesislere bırakılmamalı, bu konuda mutlaka makro anlamda da çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takdirde, çok yakın bir gelecekte çalışacak personel bulamayacağımızı söylemek çok da yanlış olmayacaktır.
Sizce bir otel için housekeeping departmanı neyi ifade ediyor?
Bu departmana yıllarını vermiş bir yönetici olarak bu konuda çok da tarafsız olamayacağım. Bana göre bir tesisin tüm genel görüntüsünden sorumlu olan, düzenini ve temizliğini sağlayan bir departman olarak HK departmanı otelin en önemli ve vazgeçilmez departmanıdır.
Size göre housekeeping departmanının diğer departmanlarla ilişkisi nasıl olmalıdır?
Şunu unutmamak gerekir ki otelcilik operasyonu birçok farklı departmanın koordinasyon ve uyum içerisinde çalışması neticesinde başarıya ulaşabilen bir operasyondur. Bu nedenle tıpkı diğer departmanlar gibi, HK departmanı da oteldeki tüm departmanlarla koordineli ve uyum içerisinde çalışmak mecburiyetindedir.
Mesleğinizin geleceği için düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Mesleğimi çok sevmekle birlikte geldiğimiz noktada gelecekle ilgili ciddi endişeler taşımaktayım. Yukarıda da belirttiğim gibi en önemli sorun kalifiye personel sorunudur. Şayet bu sorun için köklü çözümler üretilemezse yakın bir gelecekte bu mesleği gerektiği gibi icra edebilmek gerçekten çok zor olacak.
Housekeeper olmanın ev hayatınıza olumlu olumsuz etkileri var mı?
Çok yoğun ve yorucu bir operasyonumuz olması nedeniyle ev hayatına istediğimiz zamanı ayırmakta zorluk yaşamamız kaçınılmaz... Ancak benim şansım, eşimin de otelde çalışması ve onun da operasyon kökenli olmasıdır. Bu nedenle birbirimizi anlayışla karşılayabiliyoruz. Tabii bu noktada en olumsuz etkilenen çocuklar oluyor maalesef, anne-babalarını ancak sınırlı sürelerde görebiliyorlar. Mesleğimin ev hayatına olumlu etkisi ise aynı düzen ve temizliği evimde de sağlamak istemem. Tabii eşim ve çocuklarım bu konuda benimle aynı fikirdeler mi, onu bilemeyeceğim.
Bu alanda çalışmak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?
Bir kere kendilerini yoğun, yorucu ve uzun operasyon saatlerine hazırlasınlar, ancak unutmasınlar ki bu yoğun çalışma sonucunda temiz, düzenli ve içinize sinen bir tesisin Housekeeperı olmanın verdiği mutluluk hiçbir şeye değişilmez. Bir diğer konu ise kendilerini devamlı olarak geliştirmeye devam etsinler, mesleki trendleri takip etsinler ve hiç değilse bir yabancı dili iyi düzeyde öğrenmeye çabalasınlar.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Fiziki gücümün ve sağlığımın el verdiği ölçüde, en önemlisi de görev yaptığım tesise faydalı olabildiğime inandığım sürece gerçekten çok sevdiğim mesleğimi yapmaya ve sektöre yeni arkadaşlar kazandırmaya, katkı sağlamaya devam edeceğim.